E-ticaret nedir?
E-ticaret, 1990’lı yılların ortasından itibaren, internet üzerinden web siteleri aracılığıyla çeşitli ödeme yöntemleriyle beraber ürün ya da hizmet satılmasını sağlayan bir alışveriş yöntemidir.
E-ticaret sayesinde, fiziki ortamda gerçekleşen alışveriş süreci, internet üzerinden de gerçekleşebiliyor. Böylelikle şirketler, sadece belli bir konuma bağlı kalmadan, e-ticaret sitesi aracılığıyla Türkiye’nin ya da dünyanın herhangi bir yerindeki tüketiciye ulaşarak, ürünlerini satabiliyor.
Online mağaza ile fiziki mağaza arasındaki farklar nelerdir?
Online mağazarlar, fiziki mağazalara kıyasla daha farklı bir yapıdadır. Kullanıcılar ürünleri internet sitesinden görür, buradaki fotoğraflar ve ürün açıklamaları üzerinden ürünler hakkında bir bilgi sahibi olurlar. Tüketici bir ürünü satın almaya karar verdiğinde, ürünü e-ticaret sitesi üzerinden satın alır ve sonrasında da şirket, siparişi verilen ürün ya da ürünler, tüketiciye kargo ile gönderir. Bu süreçte tüketiciler internet üzerinden kredi kartı, havale ya da kapıda ödeme gibi yöntemlerle ödeme işlemlerini gerçekleştirirler.
Fiziki mağazalarda tüketiciler doğrudan bir satış görevlisi ile iletişimde olurlar; ürünleri deneme ve yakından görme fırsatı bulurlar. Ancak e-ticarette böyle bir durum söz konusu değildir. Fakat teknolojinin gelişmesi ve tüketicilerin satın alma alışkanlıklarının değişmesi, iade ve kargo süreçlerinin kolaylaşması, tüketicilerin internet üzerinden daha fazla sipariş vererek, e-ticaret hacminin büyümesinde önemli bir rol oynuyor.
E-ticaret iş modelleri nelerdir?
E-ticarette birçok farklı iş modeli ve e-ticaretin farklı türleri bulunuyor. Öncelikle iş modellerinden başlayalım.
B2B (Şirketten şirkete satış): B2B toptan satışlar için kullanılan iş modellerinden biri. İşletmeden işletmeye satış yapılan bu iş modelinde, tüketicilere ürün satışı yapan firmalar, toptan satış yapan firmalardan toplu bir şekilde ürün satın alması yapabilirler.
B2C (Şirketten tüketiciye satış): E-ticaretin en popüler iş modellerinden biri B2C’dir. İşletmeler kendi ürünlerini ya da tedarik ettikleri ürünleri, kendi e-ticaret siteleri üzerinden son kullanıcıya satış yaparlar.
C2C (Tüketiciden tüketiciye satış): İnternet üzerinde tüketicilerin kendi aralarında satış yapmaları da C2C olarak tanımlanan bir iş modelidir. İkinci el ürün satışının yapıldığı platformlar bu iş modeline örnek olarak gösterilebilir.
E-ticaretin türlerine baktığımızda ise farklı alternatifleri de ele almak gerekiyor.
Dikey e-ticaret: Dikey e-ticaret, sadece belli bir kategoriye odaklanılarak ürün satışının yapılmasıdır. Burada niş bir hedef kitleye yönelik çalışmalar yapılır. Örneğin sadece erkek ayakkabı satışı yapan bir e-ticaret sitesi, niş bir hedef kitleye ulaşacaktır ve ürün seçenekleri olarak da dikey bir pazarda yer alır.
Yatay e-ticaret: Yatay e-ticarette ise geniş bir hedef kitlesine ulaşılma şansı bulunur. Firma, birçok farklı kategoride geniş bir ürün yelpazesine sahip olabilir. Örneğin, teksil ürünlerinden, mutfak araç gereçlerine, bahçe ürünlerinden, elektronik eşyalara kadar geniş bir ürün yelpazesi olan bir e-ticaret firması yatay e-ticaret işletmesinen örnek olarak gösterilebilir.
İnternetten stoksuz satış (Dropshipping): Stoksuz satış, farklı tedarikçilerle anlaşarak, onların ürettikleri ürünleri kendi e-ticaret sitenizde herhangi bir stok tutmadan satış yaptığınız e-ticaret türüdür. Bu iş modelinde firmalar, XML ile ürünleri, tedarikçilerin sitelerinden çekerler; ancak kendi siteleri üzerinde satış yaparlar. Ürün sipariş edildiğinde, tedarikçi sipariş edilen ürünü müşteriye gönderir. Burada yapılan anlaşmalara göre tedarikçi firma, satışı yapan firmanın kargo paketiyle de gönderim yapabilir.
E-ticaretin avantajları nelerdir?
İnternetten satış yapmanın birçok farklı avantajı bulunuyor. Bu avantajları şu şekilde sıralayabiliriz:
- 7/24 satış yapma imkanı
- Mesai saatlerine ve tatil günlerine bağımlı kalmadan internetten satış yapabilirsiniz
- Düşük bütçelerle işinizi kurabilme imkanı
- Belli bir konuma bağlı kalmadan satış yapabilirsiniz.
- İnternet erişimi olan ve internetten alışveriş yapan geniş bir kitleye ürünlerinizi satabilirsiniz.
- Dilediğiniz kadar ürünü sitenizde listeleyerek satışa çıkartabilirsiniz.
- Dijital pazarlama çalışmalarıyla e-ticaret sitenizi geniş kitlelere duyurarak, daha fazla kişiye ulaşabilirsiniz.
- Sitenizi ziyaret eden kişilere, ilerleyen zamanlarda tekrar ulaşarak, onların tekrar sitenizden alışveriş yapmasını sağlayabilirsiniz.
- Süreç daha hızlıdır. E-ticaret paketleri ile hızlıca başlayabilir ve kısa sürede yayına alabilirsiniz. Mağaza kiralama, dekorasyon, düzenleme vb. gibi zaman alan süreçler yoktur.
- Altyapı ve teknik problemlerle ilgilenme
- Ekstra maliyetler çıkabilir
- Kargo anlaşmalarınızı kendiniz yaparsınız
- SSL sertifika kurulumları ve ücretleri
- Banka ve Sanal POS anlaşmalarını kendini yaparsınız
- Yüksek maliyetler çıkabilir
- Müşteri desteği devamlı olmayabilir
- Anlaşmanıza göre aylık olarak yüksek bakım ve altyapı ücretleri ödeyebilirsiniz.
- Banka ve kargo anlaşmaları gibi çözümlerden yararlanamayabilirsiniz.
- Farklı tasarım çözümleri ve düzenleme seçeneklerinin olması
- SEO uyumluluğu
- Farklı ödeme yöntemlerini sunuyor olması
- Sosyal medya entegrasyonlarının olması
- Ürün ve envanter yönetiminin yapılabiliyor olması
- Kargo yönetiminin olması
- Müşteri destek hizmeti sağlaması
- E-posta ve blog yönetim sistemlerinin olması
- Raporlama seçenekleri
E ticaret sitesi kurmak için şirket kurmak zorunlu mu?
İnternet üzerinden satış yapabilmek için bir şirket kurma zorunluluğunuz bulunuyor. Özellikle kredi kartı ödemeleri alabilmeniz için bankalarla anlaşma yapmanız gerekiyor ve bu noktada da bir şirket olarak bu anlaşmaları yapmanız gerekiyor. Bunun yanı sıra Türkiye Cumhuriyeti vergi sistemi ve uygulamaları gereğince de internet üzerinden satış yapan kişi ve kurumların vergi yükümlülükleri doğmaktadır. Bu sebeplerle de internet üzerinden satış yapabilmek için bir şirketinizin olması gerekmektedir.
E-ticaret sitesi açmak için gerekli belgeler neler?
Eticaret sitesi açmak için bir şahıs ya da limited şirket kurabilirsiniz. Bu iki şirket modeli için de farklı belgelere ihtiyaç duyulmaktadır. Aşağıda bu iki şirket türü için gerekli olan belgeleri ve şirket kurma maliyetlerini bulabilirsiniz.
Ücretsiz e ticaret sitesi kurulur mu?
E-ticaret sitenizi ücretsiz bir şekilde kurmanız mümkün. WordPress & Woocommerce ve Magento gibi açık kaynaklı yazılımlar ile kendi e-ticaret sitenizi ekstra bir ücret ödemeden kurabilirsiniz. Tabii ki burada alan adı ismi, hosting ve SSL sertifika ücretlerini ödemeniz gerekiyor.
Açık kaynaklı yazılımlarla kendi e-ticaret sitenizi kurabilmeniz için daha önceden bu konu hakkında bir tecrübeniz olması gerekiyor. Çünkü bu yazılımlarda doğrudan iletişim kurabileceğiniz ve destek alabileceğiniz kimse bulunmuyor. Tüm çalışmayı kendinizin yapması ya da ekibinizde bir yazılımcı olması gerekiyor. Bu yazılımcının site tasarımı, güvenlik önlemleri ve online ödemeler konusunda tecrübesi olması oldukça önemli.
Açık kaynaklı yazılımlar ücretsiz olsa da, sitenizi kurarken farklı özellikler ve yapacağınız işe özel çözümler için bazı ekstra yazılımlar satın almanız gerekebilir ve bu da zaman içerisinde ekstra maliyetlerin çıkmasınan neden olabilir. Eğer bu konuda bir tecrübeniz bulunmuyorsa ve bir yazılımcı ile çalışmıyorsanız, ücretsiz çözümler e-ticaret sitenizi doğru bir şekilde kuramamanıza neden olarak, işinizin başarısız olmasına neden olabilir.
E ticaret sitesi kurma fiyatları / ücretleri
Özel yazılım ya da açık kaynaklı kodlarla bir web sitesi yaptırdığınızda; yapacağınız işin kapsamı, işin ne kadar zaman alacağı, yazılım içerisinde hazırlanacak olan özellikler, arayüz ve ajans ya da freelancer hizmet ücretleriyle beraber, SSL Sertifikası, Hosting ve Alan Adı ücretlerini de göz önünde tutmak gerekiyor. Tüm bu işlemleri ve sizin hizmet sağlayıcı firmaya vereceğiniz bilgiler doğrultusunda e ticaret sitesi fiyatları belirlenmektedir. Ancak yukarıda da ele aldığımız gibi hizmet bedelleri ve ekstra ücretler dahil olduğunda web site maliyetleriniz devamlı olarak artmaktadır.
Açık kaynak kodlar, firmaya özel olarak hazırlanmış yazılımlara kıyasla daha ucuz olsa da yine de ekstra özelliklerin yer almasını istediğinizde, bu eklentiler için ekstra ücret ödemeniz gerekir. Tabi bu da eticaret sitesi fiyatlarını yukarılara çekmektedir.
Bir e-ticaret altyapı paketi seçtiğinizde ise; seçtiğiniz paketin kapsamına göre toplu bir hizmet aldığınız için maliyetleriniz ciddi bir şekilde düşmektedir. Özel yazılımlarda ekstra ücret ödenen birçok hizmet, bu e-ticaret altyapı paketlerinde, paket içerisinde kullanıcılara sunulmaktadır.
E-ticaret altyapı paketlerinin de kendi içlerinde farklı kapsamları ve fiyatlandırmaları bulunur. Yaptığınız işin hacmine ve talep ettiğiniz hizmetlere göre farklı paketleri seçmeniz gerekir.
E-ticaret sitesi kurmaya nereden başlanır?
E ticaret sitesi kurmak / e ticaret sitesi açmak için nasıl bir altyapı kullanacağınızı seçerek işe başlamanız gerekiyor. Henüz şirket kurma işlemlerini tamamlamadan site tasarımınızı yaptırmaya başlayabilirsiniz; ancak şirketiniz açılmadan Sanal POS ve fatura işlemlerini yapamayacağınız için, satışlara başlamadan ve sitenizi açmadan önce şirketinizi açmanız gerekir.
Site tasarımı konusunda e-ticaret altyapı paketleri, açık kaynaklı yazılımlar ya da ajansların ya da freelancer’ların işinize özel kodlama ile yaptığı yazılım çözümleri arasında seçim yapmanız lazım. Bu üç farklı alternatifin de nasıl çalıştığını aşağıda detaylı bir şekilde okuyabilirsiniz.
E-ticaret altyapı paketleriyle hazır e ticaret sitesi kurmak
E-ticaret altyapı sistemi paketleri, hazır e-ticaret platformlardır. Bu e-ticaret altyapı paketlerini kullandığınızda, hazır e-ticaret sitesi şablonlardan yararlanabilir, kendinize özel bir tasarım yaptırabilir, ihtiyacınızı karşılayabilecek bir paket seçerek, hızlı bir şekilde kendi hazır eticaret sitenizin sahibi olabilirsiniz.
Bu e-ticaret paketleri birçok hizmeti toplu olarak sunduğu için e-ticaret site tecrübesi olmayan kişiler için oldukça ideal ve kullanışlıdır. E-ticaret altyapı paketlerini seçtiğinizde, altyapı ve bu altyapının çalışmasıyla ilgili herhangi bir çalışma yapmanız gerekmez; tasarımınızı seçtikten sonra ürünlerinizi sitenize ekler ve sonrasında da odağınızı internet üzerinden satışlarınızı artıracak çalışmalara verebilirsiniz.
Açık kaynak yazılımlarla e-ticaret sitesi kurmak
Açık kaynak yazılımlar size belli bir temel kod bileşeni sunar ve kendi sitenizi bu temel kod bileşenlerinin üzerine kurarsınız.
Açık kaynak yazılımlara örnek olarak WordPress - WooCommerce ve Magento’yu gösterebiliriz. Bu yazılımlar sayesinde bir alan adı, hosting ve SSL sertifikası edindikten sonra kendi e-ticaret sitenizi kurabilirsiniz.
Site kurulumu konusunda tecrübeniz bulunmuyorsa açık kaynaklı e ticaret yazılımı tercih etmek başınızı biraz ağrıtabilir. Çünkü bu e ticaret yazılımlarında arka planda birçok işle ilgilenmeniz gerekir. Açık kaynaklı yazılımların dezavanjları şu şekildedir:
Ajans ya da freelancer’lara e ticaret sitesi kurulumu yaptırmak
Bir ajans ya da freelancer ile çalışarak, kendi isteklerinize özel bir web site tasarımı da hazırlatabilirsiniz. Ajanslar ve freelancer yazılımcılarla görüşerek, onlardan fiyat teklifi alabilir, isteklerinizi iletebilir ve sonrasında da size özel bir e ticaret sitesi hazırlanmasını sağlayabilirsiniz.
Ancak bu yöntemde de açık kaynak kodlu altyapılarda olduğu gibi ilgilenmeniz gereken birçok konu bulunur.
E-ticaret altyapı paketlerinin avantajları
E-ticaret paketleri, altyapı ve teknik konularla ilgilenmeden, hızlı ve kolay bir şekilde eticaret sitenizi kurmanızı kolaylaştırırken, siz işinizi geliştirmeye ve satış yapmaya odaklanabilirsiniz. Hazır şablonlar üzerinden dilediğiniz tasarımı hemen uygulayabileceğiniz gibi, kendi işinize özel tasarımları da bu paketleri seçtiğinizde yaptırabilirsiniz.
Bunların yanı sıra e ticaret paketleri içerisinde birçok özellik, pakete dahil olarak sunulduğu için tek bir ücret ödediğinizde birçok özelliği satın almış olursunuz. Böylelikle ödediğiniz ücret karşılığında hangi hizmetleri alacağınızı bilirsiniz ve böylelikle ekstra masraflar çıkmamış olur.
Eticaret paketleri sağlayıcıları size özel banka ve Sanal POS anlaşmalarının yanı sıra kargo anlaşmaları ile daha uygun ücretlerle kargo gönderimleri yapmanızı da sağlar. Bunun yanı sıra SEO ve rakip analizi gibi çözümlerle işinizi daha ileri taşımanızı sağlayacak ekstra özelliklere de bu paketler ile daha uygun fiyatlara ulaşabilirsiniz.
E-ticaret altyapı paketi seçerken nelere dikkat etmelisiniz?
E ticaret sitenizi kurmak için bir altyapı paketi seçerken özellikle dikkat etmeniz gereken bir takım konular bulunuyor. Bunları da şu şekilde listeleyebiliriz: